<I>
In 2030 zijn we van het gas af
De regering heeft de energietransitie afgekondigd, in 2050 moet de CO2 uitstoot t.o.v. 1990 verminderd zijn met 80 - 95%.
Meest verstrekkende maatregel om dat te bereiken: Nederland, met name de huizen- en gebouwensector, moet van het aardgas af.
In Castricum streeft de gemeente ernaar reeds in 2030 vrij te zijn van CO2 uitstoot. Het voornemen is om vanaf 2030, huizen en gebouwen te verwarmen m.b.v. aardwarmte of geothermie.

Hoe werkt verwarmen met aardwarmte
Op diverse bodemlocaties bevinden zich op een diepte van 2000 tot 3000 meter aardlagen met warmwateraders. Via boorputten kan men dit warme water (temperatuur +/- 85 graden) oppompen en laten circuleren door grote warmtewisselaars. De warmtewisselaars dragen de aardwarmte over op transportleidingen die in de centrale delen van de gemeente zullen worden aangelegd. Huizen en gebouwen tenslotte worden aangesloten op de toevoerleidingen die zijn verbonden met de transportleidingen. E.e.a. is ongeveer te vergelijken met systemen voor stadsverwarming. Verdere uitleg: Zie pictures (click en view).

Nieuwe Otis GEN2 liften
Keuring gebouw 2017
Mijn stookkosten in 10 stappen
Van gas naar aardwarmte
Stookkosten 2018